E-learning eszközök alkalmazása a vajdasági magyar informatikai tehetséggondozásban (2014-2015)

Támogató: MTA

Úgy véltük, hogy a tevékenységünket az e-learning segítségével és ezen belül is a MOOC kurzusok készítésével bővíthetjük a leghatékonyabban. Emellett célul tűztük ki az első vajdasgái magyar MOOC megalkotását is. Ezen törekvésünk elméleti hátterét és az első kísérleti kurzusok elindítását szintén egy Magyar Tudományos Akadémia által biztosított DOMUS csoportos szülőföldi ösztöndíj szavatolta, amelyben Námesztovszki Zsolt vezetése mellett Esztelecki Péter, Kőrösi Gábor és Major Lenke vett részt (kutatási téma: E-learning eszközök alkalmazása a vajdasági magyar informatikai tehetséggondozásban). Az elméleti modell kidolgozása után két kísérleti kurzust indítottunk:

Kurzusvezető: Námesztovszki Zsolt, Tudatos és biztonságos internethasználat alapjai, 2015. február 8. – 2015. március 1.

Kurzusvezető: Esztelecki Péter: A PHP-programozás alapjai, 2015. február 24. – 2015. március 17.

A kurzusok tartalmát úgy választottuk meg, hogy ezek elsősorban érdekesek és a gyakorlatban jól használhatók legyenek. A kurzusok során a résztvevők oktatóvideók segítségével tanultak, kommunikáltak egymással és az oktatóval, kialakítva azt a szakértői közösséget, amely meghatározza az ilyen jellegű tanulási formát, valamint különböző feladatokért (beadandók, tesztek, fórumaktivitás) pontokat gyűjtöttek. A képzést különböző online felületeken, főként a közösségi médiában és egy korlátozott mértékben a hagyományos médiákban hirdettük meg. Az online kurzus sikeres teljesítéséhez 75 pontot kellett összegyűjteni a lehetséges 100 pontból. A tudatos és biztonságos internethasználat alpajai kurzusra 100 tanuló jelentkezett és ebből 50 tanuló teljesítette a kurzust. A PHP-programozás alapjai kurzusra pedig 141 tanuló jelentkezett. A jelentkezőkből 74 tanuló teljesítette a kurzust. A tanulók Szerbiából, Magyarországról, Romániából és Szlovákiából jelentkeztek.

Ez a kutatás és az erre épülő gyakorlati alkalmazások jelentősen kiterjesztették a szervezetünk lehetőségeit. Emellett a begyűjtött empirikus adatokból a kutatócsapatunk jelentősen megismerte az online tanulás sikerességét befolyásoló tényezőket is. Ezeket a tapasztalatokat tudományos publikációs formájában osztottuk meg a nyilvánossággal, de a továbbiakban felhasználjuk az újabb kurzusok tervezésénél is. Ezekre a tapasztalatokra újabb, ezúttal akkreditált pedagógus-továbbképzéseket tervez a szervezetünk, online formában.

A következő tanulmányokat jelentettük, amelyek erre a kutatásra épültek:

  •  Námesztovszki Zs., Glušac D., Esztelecki P., Kőrösi G., Major L. (2016): Tapasztalatok három saját készítésű MOOC kapcsán – a tervezéstől a kiértékelésig/Design to evaluation: experiences of creating MOOCs, Információs társadalom, Vol. 15 No. 4, ISSN: 1587-8694 (in print).

  • Námesztovszki Zs., Kőrösi G., Esztelecki P. (2015): Az online tanulás lehetőségei és nehézségei. IV. Trefort Ágoston Szakmai Tanárképzési Konferencia. Óbudai Egyetem Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ, Budapest.

  • Námesztovszki Zs., Kőrösi G., Esztelecki P., Vinkó A., Kovács C. (2015): Tapasztalatok és következtetések egy kísérleti MOOC kapcsán, VII. Oktatás-Informatikai Konferencia – ELTE Pedagogikum Központ – ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar.

  • Námesztovszki Zs., Kőrösi G., Esztelecki P., Vinkó A., Kovács C. (2015): A tudatos és biztonságos internethasználat alapjai online kurzus bemutatása. II. IKT az Oktatásban Konferencia, Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka.

  • Námesztovszki Zs.(2015):  Egy kísérleti MOOC felületén megjelenő kommunikáció jellemzői. II. IKT az Oktatásban Konferencia, Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka.

 A kutatás pályamunkája